PHOENIX (AP) – Googlovo podjetje Waymo poskuša poučiti reševalce o tem, kako ravnati z njihovimi avtonomnimi vozili.

Waymo je na YouTubu objavil videoposnetek namenjen usmerjanju prvim posredovalcem, ki posredujejo v nesrečah, v katere so vpleteni njihovi (Waymovi) avtomobili.

 

V 14-minutnem videoposnetku pokažejo in povedo kako avto izgleda, kako pristopiti do avtomobila, ga spraviti v ročni način in katere varnostne ukrepe naj gasilci sprejmejo (avto ne pelje, če so odprta vrata), kako kontaktirati podjetje Waymo, kako na avtomobilih izključiti električno napajanje spredaj in kako zadaj, kakšna je razlika pri rezanju tega avtomobila v primerjavi z drugimi, kako posredovati v primeru požara.

 

Video je bil narejen v sodelovanju z inženirji podjetja Waymo, primestno policijsko in gasilsko enoto iz Phoenixa v Arizoni.

 

Videoposnetek je bil narejen dva dni po tem, ko je Nacionalna organizacija za varnost cestnega prometa ugotovila, da je duševno moteni voznik povzročil usodno nesrečo avtonomnega avtomobila Uber.

Odbor je prav tako obsodil pomanjkanje državnih in zveznih predpisov o testiranju takih vozil na javnih cestah.

 

Vir: https://www.fireengineering.com/2019/11/23/481423/autonomous-car-tester-offers-guide-for-first-responders/?fbclid=IwAR1memaTcV2e72qIH6mXFl-K9iChwBTog53xAhmc-TLGk5_xDUMcjI_NOWI