Medtem, ko ves svet govori o električnih vozilih proizvajalca Tesla, je ameriški proizvajalec tovornih vozil Nikola predstavil svoj novi vodikov tovornjak, ki se v glavnem vozi po Evropi.

Številke se slišijo impresivne. Nikola Tre naj bi zmogel prevoziti približno 1.200 kilometrov in se ponaša s kar 1000 konjskimi močmi.

Je vodik mobilna prihodnost?

Prevoziti Nemčijo, ne, da bi se morali ustaviti za gorivo? Nikola Tre želi to omogočiti. Opremljen je s 120 kW gorivno celico, ki potrebuje vodik za proizvodnjo električne energije. Zahvaljujoč svoji 800-voltni bateriji Nikola Tre lahko prevozi do 1.200 kilometrov.

Kar zadeva avtonomno vožnjo, pa je konkurenčno podjetje Elona Muska – Tesla, za leto 2019 napovedalo poltovornjak, ki lahko na stopnji 5 vozi avtonomno – tako rekoč brez voznika.

Nikola Tre je bil zasnovan posebej za evropski trg. To je še posebej jasno pri dizajnu. V nasprotju z dvema predhodnima tovornjakoma, je kabina strmo nagnjena, kot je to običajno v Evropi za tovornjake. Drugi tovornjaki Nikola so imeli vedno dolg pokrov motorja v značilnem slogu ameriških tovornjakov.

Nikola je prototip uradno predstavil na Nikola World v Phoenixu 16. aprila 2019. Na voljo bo v različnih izvedbah. Tovorna vozila naj bi imela moči od 500 do 1.000 KM (370 do 725 kW). Nikola že ima prednaročila za svoje tovornjake za vodik v vrednosti 11 milijard ameriških dolarjev – samo v ZDA. Največji konkurent je Tesla, ki tudi želi na cesto pripeljati električne tovornjake. Polpriklopnik Nikola Tre naj bi se preizkusil na Norveškem od leta 2020, v Evropi pa se bo množično proizvajala od leta 2022 naprej. Vendar je potrebno še veliko dela. Nikola med drugim sodeluje z Osloškim podjetjem Nel Hydrogen, da bi postavil mrežo črpalk, ki bodo omogočala polnjenje vodika po vsej državi. Od leta 2022 bodo črpalke pričele delovati na področju celotne države, od leta 2030 pa naj bi bila pokrita celotna Evropa. Vsaj tako napovedujejo v podjetju.

Vir: https://www.horizonworld.de/nikola-stellt-wasserstoff-lkw-mit-1200km-reichweite-vor/